Copyright © 2014 Chiscu Ana Raluca. Toate drepturile rezervate.    
Nu putem vorbi de recuperare in bulimie, anorexie sau tulburarea de mancat compulsiv, in absenta unei modificari reale in sfera gandirii si a comportamentului. Identificarea si modificarea credintelor disfunctionale privind alimentatia, greutatea si forma corporala, precum si a comportamentelor care mentin aceste credinte, reprezinta scopul final al terapiei cognitiv-comportamentale.
Psihoterapia cognitiv-comportamentala este considerata in prezent cea mai eficienta forma de tratament pentru bulimia nervoasa, fiind o metoda de interventie validata stiintific.
In tratamentul bulimiei nervoase, terapia cognitiv-comportamentala pleaca de la premisa ca bulimia este o tulburare de natura cognitiva, al carei nucleu il reprezinta valorizarea excesiva a greutatii si formei corporale in auto-evaluare. Altfel spus, persoanele care sufera de bulimie prezinta o preocupare excesiva privind greutatea si forma corporala, vazand greutatea corporala ca fiind cel mai important aspect care le defineste ca persoane.
Restrictia (aportul caloric scazut in perioadele dintre episoadele de mancat compulsiv) sau retinerile alimentare (evitarea anumitor alimente, omiterea unor mese, etc), precum si comportamentele inadecvate de compensare (auto-provocare varsaturilor, consumul de laxative sau diuretice, clismele, sportul excesiv, etc) survin ca urmare a acestei supravalorizari a formei si greutatii corporale.
Terapia cognitiv-comportamentala vizeaza nu doar modificarea tiparelor disfunctionale de alimentatie (eliminarea episoadelor de mancat compulsiv, eliminarea comportamentelor compensatorii si a restrictiilor si retinerilor alimentare), ci si o modificare a modului de auto-evaluare prin scaderea importantei acordate greutatii si formei corporale si cresterea altor interese si preocupari semnificative in auto-valorizare.
Terapia cognitiv-comportamentala optimizata (CBT-E) a fost dezvoltata de C. Fairburn si colaboratorii sai, in cadrul Centrului de Cercetare al Tulburarilor de Alimentatie din cadrul Universitatii Oxford (Centre for Research on Eating Disorders at Oxford). Numeroase studii clinice au confirmat eficienta acestui tip de interventie in tratamentul bulimiei nervoase si al tulburarii de mancat compulsiv.
Ai nevoie de ajutor?
bulimie.ro | 
o726.191.822
Contact
Specialisti
Familie & Prieteni
Auto-ajutor
Overcoming Binge Eating

CARTI RECOMANDATE
Intrebari frecvente

"Voi lua in greutate pe parcursul recuperarii?'

In cazul in care sunteti normoponderala, nu este necesar sa luati in greutate. Prin eliminarea / reducerea episoadelor de mancat compulsiv, si adoptarea unei alimentatii regulate exista posibilitatea sa scadeti in greutate, insa acest lucru nu reprezinta un obiectiv al terapiei, decat in cazul in care sunteti supraponderala sau suferiti de obezitate.

"Cat dureaza tratamentul?'

Terapia cognitiv-comportamentala optimizata pentru bulimia nervoasa este structurata si adaptata pentru un numar de 20 de sedinte, fiecare cu o durata de 50 de minute (cu exceptia sedintei de evaluare). Este necesar sa parcurgeti toate etapele interventiei pentru a avea rezultate care se vor mentine in timp. In unele cazuri cu simptomatologie severa, sau care prezinta comorbiditati (ex. depresie, tulburari de personalitate, tulburare de stres post-traumatic, etc), este posibil ca tratamentul sa dureze mai mult.

"Ce presupune tratamentul, ce trebuie sa stiu inainte de a incepe?'

Tratamentul presupune timp si efort din partea dvs. Recuperarea dintr-o tulburare de comportament alimentar nu este usoara, insa este posibila. Pe perioada recuperarii, este necesar ca tratamentul acestei tulburari sa devina prioritatea dvs. Este necesar sa va prezentati la fiecare sedinta asa cum ati stabilit cu terapeutul, si sa nu faceti pauze mai mari de 2 saptamani intre sedinte. Intrucat terapia cognitiv-comportamentala presupune implementarea unor schimbari in viata dvs, trebuie sa luati in considerare ca veti avea nevoie de timp intre sedinte pentru realizarea unor activitati.

"Ce va fi schimbat dupa recuperare?"

Dupa recuperare vei putea observa o mare parte dintre urmatoarele schimbari:

* Nu vei mai avea episoade de mancat compulsiv
* Nu vei mai apela la strategii nesanatoase pentru a-ti controla greutatea si forma corporala
* Vei manca pentru a-ti satisface senzatia fiziologica de foame, si te vei opri atunci cand te vei simti satula (nu plina)
* Vei avea mai putine ganduri legate de alimentatie
* Vei fi mai putin preocupata de greutatea ta
* Vei avea o greutate corporala normala, fara fluctuatii majore
* Vei dezvolta mai multe preocupari, interese care te vor face sa te simti valoroasa
* Vei avea mai multa incredere in tine, si mai putine ganduri auto-critice
* Vei avea o dispozitie mai buna, mai mult "chef de viata"
The Dialectical Behavior Therapy Skills Workbook for Bulimia
VIDEO


Cresterea tolerantei la disconfort

Auto-vatamarea

Ghid: Oprirea varsaturilor auto-provocate
FISE DE LUCRU
BROSURI
Jurnal de alimentatie (cu instructiuni pentru completare)

Bulimia nervoasa: complicatii medicale

Cercul vicios al bulimiei nervoase
Prof. Dr. Janet Treasure
Despre Bulimia Nervoasa