"Suntem ingrijorati pentru fiica noastra....."

   Ce pot face?

  Inainte de orice actiune, opriti-va pentru un moment, pentru a analiza situatia si propriile dvs ganduri. Cand descopera ca fiica sau fiul lor se confrunta cu o problema de comportament alimentar, parintii pot avea tot felul de ganduri si emotii, iar acest lucru este normal. Incercati sa determinati ce emotii aveti legat de aceasta problema:

  "Sunt furioasa! Ma gandesc ca e nedrept, ca o face intentionat ca sa se razbune pe noi!"

   Se intampla uneori sa avem o reactie de furie, cand o persoana apropiata intampina probleme de sanatate. Trebuie sa intelegeti totusi ca fiica dvs se confrunta cu o tulburare care ii afecteaza modul de a gandi si ii provoaca un disconfort sever. O tulburare de alimentatie este un strigat de ajutor, nu un mijloc de razbunare sau de a atrage atentia. Nimeni nu dezvolta o boala in mod intentionat. Chiar daca au existat neintelegeri intre dvs si copilul dvs, aceasta boala nu are rolul de a va provoca dvs suferinta, ci poate fi un mod disfunctional prin care copilul dvs incearca sa faca fata propriei sale suferinte.

  "Ma simt neputincioasa, simt ca nu pot face nimic!"

  E normal sa va simtiti asa. Nimeni nu invata la scoala ce sa faca atunci cand copilul sau dezvolta o tulburare de alimentatie. Totusi, rolul dvs in recuperare este foarte important. Puteti cere ajutorul unui specialist (psiholog, psihoterapeut, medic psihiatru) pentru a invata cum va puteti ajuta copilul sa lupte impotriva acestei boli. Totodata, puteti accesa forumuri sau site-uri care se adreseaza parintilor sau puteti cumpara carti de self-help pentru familii. Pe site-ul bulimie.ro veti gasi resurse pentru a invata cum sa gestionati situatia.

   "Sunt foarte speriata, mi-e teama ca ar putea sa moara!"

  Ingrijorarea dvs este normala. Ati aflat probabil de complicatiile medicale ale tulburarilor de comportament alimentar, si e firesc ca acest lucru sa va sperie. Trebuie sa stiti insa ca, datorita cercetarilor si dezvoltarii metodelor de tratament, sansele de recuperare sunt crescute. Cu ajutor specializat, dar si cu ajutorul dvs, copilul dvs are toate sansele sa depaseasca aceasta tulburare. Este important sa va concentrati pe gasirea si inceperea tratamentului potrivit, pentru a creste sansele de recuperare. Optati pentru tratamente validate stiintific (tratament psihiatric, psihoterapie cognitiv-comportamentala).

  "Sunt foarte confuza, nu imi vine sa cred! Poate e doar ceva trecator!"

   Cand aflam ca cineva drag sufera de o problema de sanatate, uneori avem o reactie de negare. Din pacate, tulburarile de comportament alimentar mai degraba tind sa devina mai severe, si nu sa treaca de la sine. Daca nu sunteti sigura ca fiica / fiul dvs are aceasta problema, puteti cere evaluarea unui specialist - medic psihiatru sau psihoterapeut.

   "Ma simt vinovata, ma gandesc cu ce am gresit."

   Desi, ca parinti, cu siguranta facem greseli pe care ulterior le regretam, in dezvoltarea unei tulburari de comportament alimentar exista multi factori implicati. Mesajele socio-culturale transmise de mass-media, experientele personale ale copilului dvs cu alte persoane, factori care tin de personalitatea ei si de anumite caracteristici fiziologice, toate joaca un rol in dezvoltarea acestei probleme, si reprezinta factori pe care uneori nu ii putem controla. E firesc sa cautati raspunsuri, insa e mai util sa va concentrati resursele si energia pe ce puteti face de acum inainte. Cauzele tulburarilor de comportament alimentar raman, din punct de vedere stiintific, neclare.


Copyright © 2014 Chiscu Ana Raluca. Toate drepturile rezervate.    

Ai nevoie de ajutor?
bulimie.ro | 
o726.191.822
Contact
Specialisti
Familie & Prieteni
Auto-ajutor
In fata acestei probleme, multi parinti au nevoie, la randul lor, de ajutor, pentru a-si lamuri propriile sentimente astfel incat sa-si ajute eficient copilul.


Tratament: Psihoterapia Cognitiv-Comportamentala
5 Semnale de Alarma pentru Parinti
Simptomele bulimie nervoase
Articole pentru familie

Prevenirea TCA: mesajele despre corp

Semnale de alarma

Cum sa abordam problema
Ghiduri, brosuri

Parent Toolkit - National Eating Disorders Association

Eating disorders: Advice for parents

Eating disorders - National Institute of Mental health