Persoanele care sufera de bulimie nervoasa sunt prinse intr-un cerc vicios al episoadelor repetate de mancat compulsiv urmate de comportamente compensatorii, precum auto-provocarea varsaturilor, consum de laxative, practicarea exercitiului fizic in exces sau restrictionarea temporara a alimentatiei (dieta, post negru, etc). Auto-valorizarea persoanelor cu bulimie nervoasa se bazeaza excesiv pe forma si greutatea corporala, iar preocuparea pentru forma si greutatea corporala afecteaza semnificativ gandirea si comportamentul acestora.
Persoanele cu bulimie nervoasa sunt de regula normoponderale, desi pot avea fluctuatii de greutate; o parte dintre persoanele cu bulimie pot fi supraponderale sau pot suferi de obezitate.

Ce inseamna "episod de mancat compulsiv"?

Mancatul compulsiv are doua trasaturi-cheie:
- mancatul unei cantitati mari de alimente intr-o perioada relativ scurta de timp (ex. 2 ore)
- sentimentul pierderii controlului (ex. "nu ma pot opri din mancat")

Ce inseamna "comportamente compensatorii"?

In bulimia nervoasa, frica de ingrasare si vinovatia legata de mancatul compulsiv, determina persoana sa recurga la o serie de comportamente inadecvate prin care incearca sa-si gestioneze greutatea corporala. Printre acestea se numara:
- provocarea varsaturilor
- abuzul de laxative sau diuretice
- practicarea exercitiului fizic in exces
- restrictionarea alimentatiei (diete sau post negru)
- clisme
- folosirea de medicamente, ceaiuri, etc pentru slabit

Care sunt simptomele bulimiei in plan cognitiv?

Gandirea persoanelor cu bulimie nervoasa este afectata de preocuparea excesiva privind alimentatia, forma si greutatea corporala. Aceste ganduri automate, involuntare, asupra carora persoana simte ca nu are control, afecteaza dispozitia, capacitatea de concentrare a atentiei si functionarea sociala, si determina o serie de comportamente care interactioneaza cu functionarea normala. Asadar, o mare parte dintre gandurile persoanelor cu bulimie sunt concentrate pe alimentatie (ex. "cat sa mananc?", "ce sa mananc?", "ar trebui sau nu sa mananc?", "ar fi mai bine sa nu mananc..", etc), pe forma si greutatea corporala (ex."oare m-am ingrasat?", "sigur m-am ingrasat", "mi se vede burta", etc), si pe modul in care sunt percepute de ceilalti (ex. "cu siguranta ceilalti vor vedea ca m-am ingrasat si ma vor judeca", "daca ma ingras nimeni nu o sa ma mai placa", etc). Preocuparea legata de alimentatie este mentinuta si de sub-alimentare si restrictiile alimentare. O serie de reguli rigide privind cantitatea, calitatea alimentelor si momentele in care "trebuie" sau nu consumate, guverneaza comportamentul alimentar.
  Pentru persoanele cu bulimie, forma si greutatea corporala au cea mai mare importanta in auto-valorizare si in relatiile cu ceilalti. Aceasta perturbare a gandirii da nastere unor comportamente disfunctionale care afecteaza sever sanatatea si functionarea zilnica.

  Care sunt simptomele bulimiei in plan comportamental?

In bulimia nervoasa intalnim atat o modificare la nivelul comportamentului alimentar, cat si la nivelul intregii functionari prin comportamente de asigurare sau evitare care au scopul de a controla forma si greutatea corporala sau de a ascunde anumite parti ale corpului pe care persoana le considera "defecte".
Modificarile la nivelul comportamentului alimentar in bulimia nervoasa se manifesta sub forma restrictiilor alimentare (fie prin sub-alimentare, fie prin urmarea unor reguli rigide legate de tipul de alimente consumate, combinatii alimentare sau orele la care au loc mesele), a episoadelor de mancat compulsiv si a comportamentelor compensatorii (varsaturi auto-provocate, consum de laxative, clisme, pastile sau ceaiuri pentru slabit, etc). Alte comportamente care tin de controlul greutatii si al alimentatiei sunt numaratul caloriilor sau cantarirea alimentelor consumate. Diferenta majora pe care o putem observa intre un comportament alimentar "normal" si cel prezent in bulimia nervoasa este aceea ca, in cazul bulimiei nervoase, mancatul are loc pe baza unor reguli externe, rigide, auto-impuse, in timp ce, in alimentatia normala, aceasta are loc pe baza senzatiilor fiziologice de foame si satietate si a contextului psiho-social in care se afla persoana.
In plan general, apar o serie de comportamente prin care persoana cu bulimie incearca sa obtina un sentiment de control asupra greutatii si formei sale corporale: cantaritul frecvent, masurarea diferitelor parti ale corpului, privitul in oglinda sau in alte suprafete reflectorizante (geamuri, vitrine, etc) in cautarea "defectelor" fizice, evitarea anumitor haine (ex. fusta, bluze stramte, etc), folosirea mai multor metode de "ajustare" a corpului (masaje anticelulitice, creme, interventii estetice, etc), evitarea unor contexte sociale, etc. Desigur, majoritatea oamenilor au o preocupare legata de aspectul fizic, insa in bulimia nervoasa aceste comportamente ocupa un timp excesiv de mare si impiedica functionarea normala (ex. "intarzii la serviciu pentru ca nu stiu cu ce sa ma imbrac ca sa nu mi se vada burta", "nu pot sa ies cu prietenii pentru ca m-am ingrasat si vor observa", "nu pot sa merg la petrecere pentru ca azi am mancat prea mult si  n-am facut sport", etc).

 

Copyright © 2014 Chiscu Ana Raluca. Toate drepturile rezervate.    
Psihoterapia cognitiv-comportamentala in bulimia nervoasa

Depresia si bulimia nervoasa - simptome si tratament

10 Strategii pentru a invinge mancatul compulsiv
Ai nevoie de ajutor?
bulimie.ro | 
o726.191.822


ALTE ARTICOLE

CARTI RECOMANDATE
The Dialectical Behavior Therapy Skills Workbook for Bulimia
Feeling Good About The Way You Look


Interventii Comportamentale in Mancatul Compulsiv
Consilierea Nutritionala in Bulimia Nervoasa
Probleme Asociate: Bulimia Nervoasa si Depresia 
BROSURI

Cresterea tolerantei la disconfort

Auto-vatamarea

Ghid: Oprirea varsaturilor auto-provocate
FISE DE LUCRU

Jurnal de alimentatie (cu instructiuni pentru completare)

Bulimia nervoasa: complicatii medicale

Cercul vicios al bulimiei nervoase
Websites

www.bulimia.com

www.nationaleatingdisorders.org

www.aedweb.org

www.credo-oxford.com
Supra-valorizarea greutatii si formei corporale reprezinta nucleul bulimiei nervoase.
Auto-ajutor
Contact
Specialisti
Familie & Prieteni
Prof. Dr. Janet Treasure
Despre Bulimia Nervoasa

VIDEO
Bulimia nervoasa

Cauzele bulimiei

Probleme medicale

Tratamentul bulimiei

Bulimia la barbati

Depresia si bulimia nervoasa

Perfectionismul si bulimia