Copyright © 2014 Chiscu Ana Raluca. Toate drepturile rezervate.    
Tipuri de restrictionare a alimentatiei (diete)

In tulburarile de comportament alimentar, alegerea alimentelor se bazeaza pe o serie de reguli, construite pe baza unor informatii eronate despre alimentative - de cele mai multe ori aceste informatii provenind de pe internet, din reviste sau "din auzite". Metodele de restrictionare a alimentatiei (dietele) s-au schimbat de-a lungul timpului, majoritatea dietelor devenind "nepopulare" dupa un timp, fiind, de regula, inlocuite de alte asa-numite "descoperiri" - fara nici o baza stiintifica in realitate. Deseori aceste noi diete sunt asociate cu unele vedete (ex "Dieta lui ...") si promovate de mass-media (reviste, ziare, internet, etc), promitand o scadere in greutate "miraculoasa", intr-un timp scurt.
In ciuda avertizarilor venite din partea asociatiilor de nutritie si dietetica privind riscurile acestor diete, ele continua sa reprezinte un miraj pentru persoanele cu probleme de greutate sau cu tulburari de alimentatie.

Exista mai multe modalitati prin care persoanele cu tulburari de comportament alimentar isi restrictioneaza alimentatia. Aceste moduri de a reduce aportul alimentar contribuie la mentinerea episoadelor de mancat compulsiv, si astfel, la mentinerea tulburarii de alimentatie.

Unele persoane nu mananca aproape nimic intre episoadele de mancat compulsiv, intr-o incercare disperata de a-si controla alimentatia. Desigur, aceasta restrictionare severa a aportului alimentar sfarseste printr-un nou episod de mancat compulsiv.

Evitarea anumitor tipuri de alimente este un alt mod disfunctional in care persoanele cu tulburari de alimentatie incearca sa-si controleze greutatea corporala. Anumite alimente sunt considerate "interzise" sau "rele", iar aceste alimente, evitate cu indarjire, sunt de regula consumate in timpul episoadelor de mancat compulsiv. Tipul de alimente evitate variaza de la persoana la persoana, insa de regula, in categoria alimentelor "interzise" se regasesc dulciurile, produsele de patiserie, alimentele cu grasimi.

Vegetarianismul este deseori, pentru persoanele cu tulburari de alimentatie, o "scuza" pentru a reduce aportul caloric si pentru a evita consumul de grasimi.

Postul negru, insotit uneori de consumul excesiv de lichide, este practicat de persoanele cu tulburari de alimentatie fie ca metoda de detoxifiere, fie oferindu-i-se o justificare religioasa.

Toate aceste modalitati de restrictionare a alimentatiei produc un dezechilibru in functionarea organismului. Acest dezechilibru se reflecta atat in sanatatea fizica cat si in cea psihica: modificarea dispozitiei (stari de tristete, iritabilitate crescuta, anxietate, etc) este in mare parte datorata alimentatiei, care determina modificari hormonale si carente nutritive ce modifica functionarea creierului (ex. producerea anumitor neurotransmitatori).

Ai nevoie de ajutor?
bulimie.ro | 
o726.191.822
Numaratul caloriilor este un comportament frecvent intalnit in tulburarile de comportament alimentar.
Restrictionarea alimentatiei este unul dintre factorii care determina si mentin mancatul compulsiv.
Contact
Specialisti
Familie & Prieteni
Auto-ajutor

ALTE ARTICOLE
Ce inseamna "alimentatie normala"?

Experimentul Minnesota: alimentatia si dispozitia

Calcularea caloriilor

Consumul de lichide

Mituri despre alimentatie

Creier si alimentatie



Societatea de Nutritie din Romania

Ghid pentru Alimentatia Sanatoasa


BROSURI
British Dietetic Association

Food and mood
(Mancarea si dispozitia)



Ce inseamna "alimentatie normala"?
6 Reguli ale Mancatului Constient

Oprirea varsaturilor auto-provocate