Credintele care vor forma, in viata adulta, imaginea corporala si stima de sine se formeaza inca din copilarie. Parintii au un rol foarte important in transmiterea unor mesaje sanatoase care vor contribui la prevenirea dezvoltarii unor probleme de imagine corporala sau a unei tulburari de comportament alimentar.

Modul in care noi, ca parinti, ne raportam la corpul nostru si al celor din jur, transmite copilului mesaje despre cat de important este aspectul fizic, ce semnificatie are aspectul fizic in relatia cu ceilalti si in relatie cu noi insine. Aceste mesaje sunt internalizate de catre copil si vor deveni mai tarziu credinte care ii vor guverna modul in care va gandi despre corpul sau si despre sine.
Atunci cand punem un accent crescut pe aspectul fizic, forma si greutatea corporala, a noastra sau a celorlalti, mesajul pe care il transmitem este "In familia noastra e foarte important cum arati pentru a fi iubit, acceptat, apreciat". Internalizarea unui astfel de mesaj constituie o fundatie pentru dezvoltarea unei tulburari de comportament alimentar sau a altor tulburari psihice (ex. tulburarea dismorfica).

E important pentru parinti sa stie ce pot face si ce nu ar trebui sa faca, pentru a creste un copil cu o imagine corporala sanatoasa.

Ce putem face?

Transmiterea unor mesaje pozitive si sanatoase incepe prin corectarea propriei noastre imagini corporale. Parintii sunt cel mai bun model pentru copil, prezentand mesaje sanatoase despre propriul corp, insotite de comportamente de auto-ingrijire.

Mesaje generale

* Corpul meu este important. El ma ajuta sa functionez, sa ma simt bine, sa am o viata sociala, sa descopar si sa ma bucur de lumea din jurul meu.
* Este important sa am grija de corpul meu, pentru a ma bucura cat mai mult de lucrurile importante din viata mea. Imi pot ingriji corpul avand o alimentatie sanatoasa, facand miscare, relaxandu-ma.
* Eu nu sunt doar corpul meu. Corpul este o parte din mine, insa eu reprezint mai mult decat corpul meu.
* Imi respect corpul si ma bucur de el. Ii accept defectele, si ma bucur de calitatile lui.
* Nici un corp nu este perfect, dar orice corp are calitati. E important sa pastrez aceste calitati avand grija de mine.


                          ASA DA
                       ASA NU

* Incurajati copilul sa exploreze propriile abilitati fizice (oferiti spatiul si cadrul pentru a incerca, in siguranta, diferite activitati fizice)

* Oferiti o stimulare senzoriala adecvata (in functie de varsta)

* Incurajati copilul sa fie atent la senzatiile fizice din corp si sa-si cunoasca propriul corp

* Oferiti copilului educatia potrivita privind schimbarile fiziologice care au loc de-a lungul vietii, in special la pubertate si adolescenta

* Oferiti un bun exemplu pentru modelarea unei auto-perceptii sanatoase

* Incurajati copilul sa exploreze si sa fie atent la senzatiile oferite de simtul tactil, olfactiv, vizual, etc (intrebati cand sunteti intr-un loc nou, de exemplu la mare sau la munte, ce mirosuri simte, ce vede, ce sunete noi aude, etc). Obisnuiti copilul sa fie atent la modul in care corpul ne familiarizeaza cu mediul inconjurator.

* Invatati copilul sa critice in mod constructiv mesajele mass-media

* Cautati sa oferiti mesaje pozitive despre ceilalti care nu tin cont de aspectul fizic (ex. "imi place de Ioana pentru ca ma intelege si e o buna prietena", "il apreciez pe George pentru ca imi da sfaturi bune", etc)

* Vorbiti cu copilul despre celelalte aspecte pentru care oamenii intra in relatii, in afara aspectului fizic

* Imbracati copilul adecvat pentru varsta sa si tinand cont de activitatea sa fizica (ex. pantaloni pentru jucat in parc, haine pe care sa le poata murdari cand iese la joaca, etc)

* Incurajati copilul sa faca alegeri privind imbracamintea, modeland insa aceste alegeri (oferiti 2 - 3 obiecte de imbracaminte dintre care sa aleaga)

* Oferiti cu moderatie complimente legate de aspectul fizic si fiti mai generosi cu complimente pentru alte aspecte pozitive ale personalitatii sau comportamentului sau

* Interziceti tachinarile privind infatisarea sau aspectul fizic in casa (intre dvs, intre frati, fata de alte persoane, etc).
* Nu faceti comentarii negative despre corpul dvs sau al altor persoane (ex. "Sunt grasa", "Ai vazut ce s-a ingrasat X?!", "E urata", "Arat groaznic", etc)

* Nu faceti comentarii negative si nu tachinati copilul pentru aspectul fizic (ex. "Ai facut burta", "Te-ai ingrasat", "Uite ce picioare ai facut", "Arati groaznic imbracata asa!", "Nu-ti sta bine in fusta", etc)

* Nu imbracati copilul in haine inadecvate pentru varsta sa (ex. costum de baie cu chilot tanga la fetite, accesorii inadecvate varstei, etc)

* Nu incurajati utilizarea unor produse cosmetice inadecvate varstei (ex. farduri pentru fetite, rujuri, etc)

* Nu tineti in casa sau la indemana copilului reviste, ziare, etc cu continut inadecvat varstei sau care transmit mesaje nepotrivite cu privire la corp (in special al femeilor)

* Evitati, atunci cand copilul este prezent, emisiunile sau filmele care transmit mesaje inadecvate legate de corpul femeilor

* Evitati sa faceti comentarii despre aspectul fizic sau corpul unor persoane publice
 

Copyright © 2014 Chiscu Ana Raluca. Toate drepturile rezervate.    

Ai nevoie de ajutor?
bulimie.ro | 
o726.191.822
Contact
Specialisti
Familie & Prieteni
Auto-ajutor
Articole pentru familie

Semnale de alarma

Suntem ingrijorati: ce putem face?

Cum sa abordam problema
Ghiduri, brosuri

Parent Toolkit - National Eating Disorders Association

Eating disorders: Advice for parents

Eating disorders - National Institute of Mental health


Mesajele transmise de familie devin credinte care vor forma imaginea corporala a copilului in viata adulta.
VIDEO

DOVE Legacy
DOVE Beauty Pressure

5 Semnale de Alarma pentru Parinti
Depresia si bulimia nervoasa

Ce inseamna "alimentatie normala"?

CARTI RECOMANDATE
"I'm, like, so fat!"
Helping your teen make healthy choices..."
Feeling good about the way you look
The body image workbook for teens