Adolescenta este perioada de varsta la care debuteaza cel mai adesea o tulburare de comportament alimentar. Parintii reprezinta cea mai importanta resursa pe care o are un copil sau adolescent in lupta cu o bulimia sau anorexia. Afla care este rolul parintilor in tratament.
Copyright © 2014 Chiscu Ana Raluca. Toate drepturile rezervate.
Familia trebuie implicata in procesul terapeutic si considerata o resursa importanta pentru recuperare.
Privita multi ani ca fiind "principalul vinovat" in dezvoltarea tulburarilor de alimentatie, familia a reusit sa-si castige statutul adecvat abia spre sfarsitul anilor 1970. Printre primii care au condus la schimbarea perspectivei asupra implicarii familiei in tratamentul tulburarilor de alimentatie se numara Dr. Christopher Dare, Ivan Eisler, Gerald Russell si George Szmukler. In cadrul Institutului de Psihiatrie al Spitalului Maudlesy, Londra, acestia au testat pentru prima data o forma de terapie care oferea familiilor suportul si dreptul de a participa activ la tratamentul anorexiei. Dupa 1994, Dr Daniel Le Grange impreuna cu Dr. James Lock, studiaza eficienta terapiei deja cunoscuta sub numele de "Metoda Maudsley" in cadrul unor cercetari clinice care vizeaza adolescenti cu anorexie sau bulimie nervoasa.
La baza metodei Maudsley sta ideea conform careia familia reprezinta solutia in tratamentul tulburarilor de alimentatie, iar interventia vizeaza pe de o parte modificarea tiparelor familiale care interfera cu eliminarea simptomelor tulburarii de alimentatie, si, totodata, restabilirea dezvoltarii normale a adolescentului.
"Noua metoda Maudsley"
In cartea sa, "Skills-based Learning for Caring for a Loved One with an Eating Disorder: The New Maudsley Method.", Dr. Janet Treasure ofera informatii si strategii practice pe care familia le poate utiliza in contextul tratamentului, fara a reprezenta neaparat o noua versiune a metodei Maudsley originale.
Noua metoda Maudsley ajuta familia sa invete o serie de abilitati specifice Interviului Motivational, o abordare terapeutica foarte utila pentru persoanele care sunt ambivalente cu privire la schimbare. Printre aceste abilitati se numara ascultarea reflexiva, formularea intrebarilor deschise, rezumarea, etc.
Urmariti, mai jos, o prezentare a metodei Maudsley, oferita de Dr Janet Treasure.