Experimentul Minnesota, realizat in timpul celui de-al doilea razboi mondial de catre dr Ancel Keys, a avut ca obiectiv studiul efectelor infometarii asupra oamenilor si gasirea unui regim alimentar adecvat pentru populatie dupa razboi. Rezultatele obtinute de dr Keys si echipa sa se dovedesc astazi foarte utile in intelegerea mecanismelor biologice care stau in spatele tulburarilor de comportament alimentar (anorexia nervoasa si bulimia nervoasa), si a modului in care alimentatia influenteaza starea emotionala si comportamentul uman.

36 de barbati perfect sanatosi psihic si fizic au luat parte la experimentul in cadrul caruia urmau sa scada 25% din masa corporala in greutate. Experimentul a avut 3 faze: faza de control (in care era observat comportamentul alimentar al subiectilor), faza de infometare (in care subiectii au fost supusi unei restrictii alimentare in urma careia au pierdut 25% din masa corporala) si faza de recuperare (in care subiectii au fost hraniti cu diverse scheme alimentare pentru a recupera greutatea pierduta).

In 1950, dr Ancel Keys si colegii sai publica lucrarea "The Biology of Human Starvation", in care prezinta experimentul Minnesota si rezultatele obtinute.

In urma experimentului, s-a constatat ca restrictionarea alimentatiei urmata de scaderea in greutate, determina urmatoarele simptome psihice:
- depresie si disconfort emotional sever
- stari de iritabilitate crescute insotite de comportamente agresive sau auto-agresive
- preocupare crescuta legata de mancare (ganduri obsesionale cu privire la alimentatie)
- scaderea interesului sexual si al preocuparilor sociale in general (izolare sociala)
- dificultati de concentrare a atentiei, de memorare si de luare a deciziilor

  Aceste simptome se regasesc si in cazul persoanelor cu tulburari de alimentatie - anorexie si bulimie, si se pot datora in mare parte malnutritiei. Persoanele cu tulburari de alimentatie prezinta o imbunatatire a starii psihice odata ce este reintrodus un regim alimentar corect si echilibrat si este recastigata o greutate corporala normala. Experimentul Minnesota arata ca recuperarea persoanelor cu anorexie sau bulimie nervoasa depinde nu doar de modificarile in sfera cognitiva ci si de stabilirea unui regim alimentar care sa permita o mai buna functionare a creierului.

Copyright © 2014 Chiscu Ana Raluca. Toate drepturile rezervate.    

Ai nevoie de ajutor?
bulimie.ro | 
o726.191.822
Contact
Specialisti
Familie & Prieteni
Auto-ajutor
Experimentul Minnesota a scos a iveala consecintele infometarii asupra dispozitiei si comportamentului uman.

ALTE ARTICOLE
Ce inseamna "alimentatie normala"?

Calcularea caloriilor

Consumul de lichide

Mituri despre alimentatie

Creier si alimentatie

Restrictionarea alimentatiei: forme si consecinte




Consilierea Nutritionala in Bulimia Nervoasa
Starile Emotionale si Mancatul Compulsiv
Societatea de Nutritie din Romania

Ghid pentru Alimentatia Sanatoasa


BROSURI
British Dietetic Association

Food and mood
(Mancarea si dispozitia)


Incalcarea Regulilor Privind Dieta

CARTI RECOMANDATE
Mindful Eating