Copyright © 2014 Chiscu Ana Raluca. Toate drepturile rezervate.    
Depresia este o tulburare psihica caracterizata prin tristete profunda, pierderea interesului si a placerii, sentimente de vinovatie sau inutilitate, probleme ale somnului sau apetitului, oboseala, capacitate de concentrare scazuta si dificultati in luarea deciziilor.

Depresia este o problema frecvent intalnita la persoanele cu tulburari de comportament alimentar (bulimie nervoasa, anorexie nervoasa sau tulburare de mancat compulsiv). Mai mult de jumatate dintre persoanele cu tulburari de comportament alimentar sufera si de depresie. Persoanele care sufera de tulburari de comportament alimentar asociate cu depresie au dificultati mai mari in a urma tratamentul si prezinta un risc mai mare de suicid.
Unele studii au evidentiat o prevalenta crescuta a depresiei la rudele de gradul I ale persoanelor cu tulburari de comportament alimentar, aducand in discutie o posibila predispozitie genetica, care, in prezenta altor factori, ar putea creste riscul dezvoltarii depresiei sau a unei tulburari de alimentatie. Nu se poate stabili cu exactitate care este contributia predispozitiei genetice, si care este influenta altor factori in dezvoltarea depresiei sau a unei tulburari de comportament alimentar.

  Depresia se manifesta prin:

- modificari la nivelul gandirii (viziune negativa asupra lumii, viitorului si asupra propriei persoane: "Sunt inutila", "Nu sunt buna de nimic", "Viata e prea grea", "Nimeni nu ma place", "Nu merit nimic", etc)
- sentimente de tristete, lipsa de speranta, inutilitate sau vinovatie
- scaderea interesului si a placerii
- oboseala sau lipsa energiei, modificari ale somnului si apetitului
- iritabilitate crescuta
- dificultati de concentrare si de luare a deciziilor
- ganduri legate de moarte sau suicid

Un aspect important este rolul scaderii greutatii corporale si al anormalitatilor biochimice rezultate prin infometare in dezvoltarea si mentinerea simptomatologiei depresive. Semne endocrine si metabolice ale infometarii pot fi identificate nu doar la persoanele cu o greutate corporala scazuta (in anorexie) ci si la persoanele cu greutate corporala normala cu bulimie nervoasa (Pirke si colab., 1985). Ancel Keys si colab. (1950) au fost primii care au evidentiat, in cadrul Experimentului Minnesota, modul in care o alimentatie precara conduce la schimbari severe in starea psihica. Subiectii care au participat la experiment au prezentat, in special, simptome depresive si stari crescute de iritabilitate. Fichter (1985) a observat scoruri crescute ale simptomatologiei depresive la un grup de tinere femei, dupa doar 2 saptamani de post.
Totusi, o mare parte dintre persoanele cu tulburari de comportament alimentar pot prezenta simptome depresive care nu sunt conditionate de starea lor fizica (subnutritie sau modificari biochimice). O parte dintre persoanele cu bulimie nervoasa, anorexie nervoasa sau tulburare de mancat compulsiv afirma ca au prezentat simptome depresive inca dinaintea dezvoltarii tulburarii de alimentatie. Pe de alta parte, depresia poate afecta parcursul recuperarii in tratamentul bulimiei sau anorexiei. Date fiind aceste argumente, se impune o evaluare psihiatrica si stabilirea unui tratament adecvat, care sa permita o recuperare cat mai rapida, atat in ceea ce priveste simptomatologia depresiva cat si tulburarea de alimentatie.

Care este tratamentul depresiei?

Tratamentul depresiei poate fi realizat prin psihoterapie si / sau medicatie. In urma unei evaluari, medicul psihiatru poate decide daca este necesar tratamentul medicamentos. Psihoterapia cognitiv-comportamentala este o forma eficienta de interventie in tratamentul depresiei.
  

Ai nevoie de ajutor?
bulimie.ro | 
o726.191.822
Contact
Specialisti
Familie & Prieteni
Auto-ajutor

6 Reguli ale Mancatului Constient

Tratament: Psihoterapia Cognitiv-Comportamentala
Starile Emotionale si Mancatul Compulsiv
In fiecare an, o persoana din 15 sufera de tulburare depresiva majora in Europa, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
ARTICOLE SIMILARE
Perfectionismul si tulburarile de alimentatie
The cognitive behavioral workbook for depression
Ratiunea mai presus de emotii

CARTI RECOMANDATE


BROSURI
Centrul de psihoterapie PsyClinic

Depresia