Copyright © 2014 Chiscu Ana Raluca. Toate drepturile rezervate.    
Persoanele cu tulburari de alimentatie pot avea dificultati in a recunoaste senzatia de sete, la fel ca si cea de foame si satietate (acest lucru datorandu-se efectelor fiziologice ale tulburarii de comportament alimentar).
Unele persoane cu tulburari de comportament alimentar folosesc consumul de lichid pentru a inlatura senzatia de foame, ajungand chiar la supra-hidratare.
Atat deshidratarea cat si supra-hidratarea pot avea efecte negative asupra organismului, de aceea este important sa stabilim care este aportul de lichid necesar.
Ca regula generala, avem nevoie de 30-35 ml lichid / kg corp.
Astfel, o persoana cu o greutate de 50 kg are nevoie, in medie, de 1500 - 1750 ml de lichid / zi, in timp ce o persoana cu o greutate de 70 de kg are nevoie de aprox. 2100 - 2450 ml /zi.
Se considera "lichid" orice aport provenit din bauturi sau alimente, cu exceptia alcoolului care produce deshidratare. Printre bauturile recomandate pentru un aport sanatos de lichide se numara: apa (plata sau carbogazoasa), ceaiuri (cu exceptia celor cu efect laxativ sau diuretic), cafea (in cantitati moderate), suc de fructe sau bauturi acidulate cu continut scazut de zaharuri.
Nu este recomandat consumul de bauturi energizante.
Se recomanda consumul unei game diversificate de lichide descrise mai sus, in limitele nevoilor fiziologice.

Efectele deshidratarii:
* Reducerea capacitatii de concentrare
* Reducerea vitezei de reactie
* Dureri de cap si greata
* Constipatie
* Oboseala

Efectele supra-hidratarii:
* Cresterea nivelului de sodiu in sange
* Confuzie
* Probleme de circulatie sangvina
* In cazuri severe: convulsii, coma, deces

Ai nevoie de ajutor?
bulimie.ro | 
o726.191.822
Contact
Specialisti
Familie & Prieteni
Auto-ajutor

ALTE ARTICOLE
Ce inseamna "alimentatie normala"?

Experimentul Minnesota: alimentatia si dispozitia

Calcularea caloriilor

Mituri despre alimentatie

Creier si alimentatie

Restrictionarea alimentatiei: forme si consecinte


Necesarul de lichid variaza in functie de greutatea corporala, activitatea fizica, temperatura externa, si alti factori.
Societatea de Nutritie din Romania

Ghid pentru Alimentatia Sanatoasa


BROSURI
British Dietetic Association

Food and mood
(Mancarea si dispozitia)


Starile Emotionale si Mancatul Compulsiv

Tratament: Psihoterapia Cognitiv-Comportamentala
6 Reguli ale Mancatului Constient


CARTI RECOMANDATE
The Rules of "Normal" Eating