Copyright © 2014 Chiscu Ana Raluca. Toate drepturile rezervate.    
Mancatul in functie de numarul de calorii are o serie de dezavantaje:

-    Consuma timp si energie, ocupand "spatiul mental" si nu poate fi facut cu exactitate
-    Determinarea exacta a numarului de calorii de care are nevoie o persoana este (in ciuda miturilor) imposibila; in fiecare zi, necesarul caloric variaza in functie de o gama larga de factori (cat am dormit, ce activitate fizica facem, care este temperatura de afara,  etc)
-    Numaratul caloriilor poate deveni un comportament compulsiv
-    Caloriile nu ofera informatii privind calitatea alimentelor (nutrienti)
-    Numaratul caloriilor nu permite persoanei sa-si regleze aportul alimentar in functie de senzatiile fiziologice de foame si satietate

Astfel, alaturi de medicul nutritionist, persoanele cu tulburari de comportament alimentar trebuie sa reinvete sa identifice corect senzatia de foame si satietate si sa raspunda adecvat acestor senzatii (prin consum de alimente sau oprirea consumului de alimente).
Multe persoane cu bulimie (sau alte tulburari de comportament alimentar) afirma ca nu mai simt cand le este foame si cand s-au saturat; acest lucru se poate datora unei alimentatii neregulate sau sub-alimentarii.
In acest caz, medicul nutritionist poate ajuta persoana prin stabilirea, in primul rand, a unui tipar regulat de alimentatie (3 mese si 2 gustari, la interval regulat - max 4 ore intre mese), iar apoi prin tinerea unui jurnal in care pacienta sa noteze intensitatea senzatiei de foame si satietate pe care le resimte pe parcursul unei zile, pe o scala de la 0 la 10, unde:
         0 = foame extrema insotita de stari fizice de rau (ameteala, senzatie de lesin)
         1 = extrem de foame, dificultati de concentrare, ganduri legate de mancare
         2 = foarte foame
         3 = destul de foame
         4 = foame
         5 = nici foame, nici satietate
         6 = aproape satul
         7 = destul de satul
         8 = satul
         9 = foarte satul
         10 = senzatie de disconfort cauzata de supra-alimentare

Persoanele cu tulburari de comportament alimentar au nevoie sa re-invete sa identifice senzatia de foame si sa raspunda acestei senzatii prin consum de alimente atunci cand se afla la o intensitate de 3 - 4 (foame sau destul de foame), si sa se opreasca din consumul de alimente la o intensitate a senzatiei de satietate de 7-8.
Pe langa dificultatile privind identificarea senzatiilor de foame si satietate, persoanele cu tulburari de comportament alimentar afirma ca nu mai stiu care sunt dimensiunile unor portii "normale", motiv pentru care ajung fie sa se sub-alimenteze fie sa se supra-alimenteze. Unele persoane cantaresc alimentele pe care le consuma, pentru a se asigura ca nu depasesc o anumita cantitate. Ca si in cazul numararii caloriilor, acest comportament consuma timp si impiedica persoana sa aiba o alimentatie normala in context social.
Si acest lucru poate fi adresat in consilierea nutritionala, iar medicul poate sa-i arate pacientei care sunt cantitatile considerate "normale" folosind vesela (cani, farfurii, boluri) pe care le utilizeaza in mod frecvent pacienta.

Persoanele cu tulburari de comportament alimentar folosesc numaratul caloriilor ca pe un comportament de asigurare prin care stabilesc ce si cat sa manance.  Acest comportament impiedica persoana sa se alimenteze in functie de nevoile propriului organism.

Ai nevoie de ajutor?
bulimie.ro | 
o726.191.822
Numaratul caloriilor este un comportament frecvent intalnit in tulburarile de comportament alimentar.
Contact
Specialisti
Familie & Prieteni
Auto-ajutor

ALTE ARTICOLE
Ce inseamna "alimentatie normala"?

Experimentul Minnesota: alimentatia si dispozitia

Consumul de lichide

Mituri despre alimentatie

Creier si alimentatie

Restrictionarea alimentatiei: forme si consecinte


Consecintele Restrictionarii Alimentatiei

5 Semnale de Alarma pentru Parinti

Societatea de Nutritie din Romania

Ghid pentru Alimentatia Sanatoasa


BROSURI
British Dietetic Association

Food and mood
(Mancarea si dispozitia)


10 Strategii pentru a Invinge Mancatul Compulsiv

CARTI RECOMANDATE
The Rules of "Normal" Eating