Copyright © 2014 Chiscu Ana Raluca. Toate drepturile rezervate.    

Ai nevoie de ajutor?
bulimie.ro | 
o726.191.822

ARTICOLE AUTO-AJUTOR
Normalizarea Alimentatiei

Factori Care Mentin Mancatul Compulsiv

Interventii Comportamentale in Mancatul Compulsiv

Influenta Gandurilor Permisive in Episoadele de Mancat Compulsiv

Oprirea Consumului de Laxative

Consecintele Exercitiului Fizic Excesiv

Scaderea Preocuparii Excesive Privind Forma si Greutatea Corporala

Imaginea Corporala

Probleme Frecvente: Stima de Sine

Probleme Frecvente: Depresia


Cercul vicios al bulimiei nervoase

Complicatiile medicale ale bulimiei nervoase

Jurnal de alimentatie (cu instructiuni)

Factori declansatori ai episoadelor de mancat compulsiv + alternative

Lista activitati - tehnica "amanare si distragerea atentiei"

Imaginea corporala - lista comportamente de evitare si asigurareFise de lucru
Contact
Specialisti
Familie & Prieteni
Auto-ajutor
Supra-evaluarea importantei pe care o are forma si greutatea corporala in auto-valorizare reprezinta nucleul tulburarilor de alimentatie. Altfel spus, modul in care persoanele cu bulimie sau anorexie se auto-valorizeaza, se bazeaza intr-o foarte mare masura pe forma si greutatea corpului.
Majoritatea oamenilor prezinta un grad de insatisfactie corporala: fiecare poate gasi, la sine, trasaturi care ii plac si trasaturi care ii displac. Totusi, acest lucru nu ne impiedica sa ne bucuram de reusitele noastre, sa ne practicam profesia, sa dezvoltam relatii sociale sau intime, si nici nu ne determina sa apelam la comportamente care ne pot pune viata in pericol.
Bulimia si anorexia nervoasa afecteaza insa gandirea despre sine, iar persoanele afectate de o tulburare de alimentatie considera ca daca nu reusesc sa fie "slabe" sau sa-si controleze strict si rigid alimentatia, inseamna ca "sunt o ratata", "nu sunt buna de nimic" si "nu sunt demna de iubire sau apreciere".

Preocuparea pentru forma si greutatea corporala in bulimie si anorexie, manifestata fie prin ganduri legate de propriul corp, fie prin diferite comportamente de verificare sau evitare (vezi lista aici), ocupa o mare parte din timp; unele persoane cu tulburari de alimentatie afirma ca aceasta preocupare ajunge sa le ocupe pana la 90% din timp, impiedicandu-le sa se concentreze la serviciu, sa-si dezvolte hobby-uri, sa aiba o viata sociala satisfacatoare.

Persoanele cu tulburari de alimentatie sunt prinse intr-un cerc vicios: investitia excesiva in greutatea si forma corporala determina marginalizarea altor domenii ale vietii (viata sociala, dezvoltarea academica / profesionala, relatiile intime, dezvoltarea unor hobby-uri sau interese, etc), iar aceasta marginalizare determina o si mai crescuta preocupare legata de forma si greutate corporala.
Pentru a scapa din acest cerc vicios, si pentru a reduce riscul de recadere dupa tratament, este necesar sa identificam care sunt factorii care mentin aceasta preocupare excesiva, si sa-i inlaturam.

Preocuparea excesiva legata de forma si greutatea corporala determina o serie de comportamente, care devin obisnuinte, si mentin la randul lor aceasta preocupare.
Studiile au aratat ca exista 4 factori care mentin preocuparea excesiva legata de forma si greutatea corporala (C. Fairburn si colab.):
* Marginalizarea altor domenii ale vietii
* Verificarile corporale
* Evitarile corporale
* Sentimentul de a fi "grasa"

Reducerea acestei preocupari excesive privind greutatea corporala are loc prin:
a. Cresterea altor domenii de interes (inclusiv dezvoltarea vietii sociale): identificati activitati sau preocupari care va faceau placere inainte de debutul tulburarii de alimentatie sau care considerati ca v-ar putea face placere sau v-ar interesa (altele decat cele legate de alimentatie, forma sau greutatea corporala) - vezi exemple aici; planificati realizarea acestor activitati.
b. Scaderea / eliminarea verificarilor si evitarilor corporale: descarcati lista de comportamente de asigurare si evitare; identificati propriile dvs comportamente de asigurare si evitare; eliminati comportamentele de verificare si planificati expunerea la situatii pe care le evitati (ex. sa fiu vazuta in costum de baie).
c. Identificarea momentelor intense in care "ma simt grasa", a triggerilor care declanseaza aceste momente intense, re-interpretarea sau eliminarea stimulilor care declanseaza momentele in care "ma simt grasa".

Pasii descrisi mai sus sunt parte din programul de tratament al tulburarilor de alimentatie, in terapia cognitiv-comportamentala optimizata (stadiul III).

Supra-evaluarea formei si greutatii corporale reprezinta nucleul tulburarilor de alimentatie.
Imaginea Corporala

Mituri despre Alimentatie

Perfectionismul in Tulburarile de Comportament Alimentar