Copyright © 2014 Chiscu Ana Raluca. Toate drepturile rezervate.    

Ai nevoie de ajutor?
bulimie.ro | 
o726.191.822
Contact
Specialisti
Familie & Prieteni
Auto-ajutor

6 Reguli ale Mancatului Constient

Tratament: Psihoterapia Cognitiv-Comportamentala
Starile Emotionale si Mancatul Compulsiv
In fiecare an, o persoana din 15 sufera de tulburare depresiva majora in Europa, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
ARTICOLE SIMILARE
Perfectionismul si tulburarile de alimentatie

CARTI RECOMANDATE


BROSURI
O lunga perioada de timp s-a considerat ca problemele de imagine corporala si tulburarile de comportament alimentar afecteaza doar femeile. Abia in ultimii ani, studiile asupra imaginii corporale si asupra comportamentelor de control al greutatii au scos la iveala comportamentele periculoase ale barbatilor practicate cu scopul atingerii idealului masculin de frumusete. Desi ponderea barbatilor care se prezinta la tratament pentru tulburari de imagine corporala sau tulburari de alimentatie este in crestere, nu putem sti daca acest lucru reflecta o crestere a prevalentei acestor probleme, sau doar o crestere a constientizarii si disponibilitatii de a urma un tratament. Este de remarcat si faptul ca persoanele care sufera de tulburari de alimentatie sunt rezervate in a cere ajutor specializat, iar acest lucru poate fi mai accentuat in cazul barbatilor.

Desi exista multe date contradictorii in ceea ce priveste prevalenta tulburarilor de comportament alimentar in randul barbatilor, exista un consens general in privinta faptului ca aproximativ 10% dintre cei care sufera de bulimie sau anorexie nervoasa sunt barbati, iar procentul este semnificativ mai mare in cazul tulburarii de mancat compulsiv. Bulimia nervoasa se manifesta la barbati, ca si la femei, prin episoade de mancat compulsiv insotite de comportamente compensatorii (auto-provocarea varsaturilor, consum de laxative, clisme, etc) si o preocupare excesiva privind forma si greutatea corporala.

In randul barbatilor, exista anumite categorii profesionale cu risc mai crescut: gimnastii, dansatorii, inotatorii, balerinii sunt mai vulnerabili in a dezvolta o tulburare de comportament alimentar deoarece aceste profesii impun o restrictie asupra greutatii corporale. Totusi, este de mentionat faptul ca controlul greutatii in scopul imbunatatirii performantei este diferit de o tulburare de alimentatie, atunci cand nucleul psihopatologic este absent.

Anumite caracteristici au fost observate in randul barbatilor care sufera de tulburari de comportament alimentar: acestia sunt mai dependenti, evitanti, pasiv-agresivi, si au experimentat reactii negative privind corpul lor din partea grupului social.

   Care sunt simptomele bulimiei la barbati?

  Trasaturi comportamentale:
- Prezinta episoade de mancat compulsiv insotite de sentimentul lipsei de control asupra alimentatiei, urmate de comportamente compensatorii (auto-provocarea vomei, consum de laxative sau diuretice, clisme, sport practicat excesiv, etc)
- Comportamente de controlare a greutatii si formei (ex. cantarit frecvent, verificat parti ale corpului, etc)
- Mancat pe ascuns
- Furtul sau / si ascunderea unor alimente
  Trasaturi emotionale si cognitive:
- Teama intensa de a fi / a deveni gras
- Preocupare excesiva legata de alimentatie, greutate si forma corporala
- Insatisfactie corporala
- Nevoia de a-i multumi pe ceilalti (ex. lucreaza in exces,
- Nevoie crescuta de control
- Izolare sociala
- Dificultati de exprimare a emotiilor
- Sentimente de tristete, inutilitate, lipsa de speranta
- Iritabilitate
- Gandire rigida, de tip "totul sau nimic"

   Care este tratamentul?
Terapia cognitiv-comportamentala reprezinta o metoda eficienta de tratament al bulimiei nervoase la barbati.

The Overcoming Bulimia Workbook
Beating Your Eating Disorder
Overcoming Binge Eating
Aproximativ 10% dintre persoanele care sufera de bulimie nervoasa sau anorexie nervoasa sunt barbati.
Oprirea varsaturilor auto-provocate

Auto-vatamarea